Pallontallaajat.net
Valikko

ILMASTOAHDISTUS JA SEN HOITO

helmikuu 5, 2019

Poiketen yleisestä aiheesta tässä blogissa, tämä postaus kertoo ilmastoahdistuksestani.

Omalla kohdallani ilmastoahdistus alkoi pikkuhiljaa ruoantuotannosta ja siirtyi sen kautta maapallon kuluviin varoihin ja kulkemiseen. Kuulun siihen sukupolveen jolle on toitotettu ilmastonmuutoksesta koko elämän ajan, silti eläen jokseenkin välinpitämättömästi. Pikamuoti, krääsä ja ylipäätään kaiken tavaran määrä kolahtivat etenkin vasta hiljattain tajuntaani ja nyt koen voivani niiden suhteen parantaa eniten, sillä ruokavalioni koostuu suurimmaksi osaksi vegaanituotteista ja käytän kulkemiseen pitkälti jalkoja sekä julkista liikennettä. Perheessäni on myös aina kierrätetty jätteet.

Ajatustyöni eteni seuraavalle tasolle kaakkois-Aasiassa katsellesssa loputonta tavaran määrää ja roskakasoja jokaisessa kadunkulmassa. Lisäksi kauneimmatkin juhlat jättävät suuret jäljet kun kaduilla on tuhansia ihmisiä ja laidasta laitaan tavaraa kaupan. Olen kuluneena vuotena lukenut ja katsonut paljon videoita aiheesta, kunnes joulukuussa sain idean ja päätin että tänävuonna minulla on yksi uudenvuodenlupaus: olla ostamatta koko vuotena mitään.

Paitsi ruokaa, vessapaperia ja kahvia, yrittäen ajatella näidenkin suhteen hiilijalanjälkeä ja tarpeellisuutta. Plussana tulee myös rahan käytön väheneminen. Olen myös ottanut asiakseni hankkiutua eroon kaikesta turhasta ja käyttämättömästä kaapeissa lojuvasta tavarasta lahjoittamalla, kierrättämällä ja myymällä, sekä tottakai palauttamalla lainatavarat, joita totesin lojuvan yllättävän paljon kaapeissani. Kun ryhdyin tuumasta toimeen niin etenin tässäkin asiassa yllättävän nopsaa, eikä luovuttava ole enään kuin yhdistä turhista kajareista, Sonjalta lainatusta makuupussista sekä pussillisesta vaatteita. Marokosta toin mukanani yhden tuliaisen jonka ostin ennen vuodenvaihdetta: postikortin.

En ole koskaan ollut mikään himoshoppailija ja itselläni heräteostokset jäävät useimmiten kauppaan. Kuitenkin kokonainen vuosi ilman mitään uutta tuntuu sopivalta haasteelta, sillä tällä hetkellä koen että minulla on kaikki tarpeellinen ja ylimääräistäkin. Ongelmatilanteiksi luokittelisin sellaiset missä jotain menee rikki tai joku haluaa ostaa lahjan, mutta ei auta kuin toivoa että kaikki käyttötavarani pysyvät ehjinä vuoden sekä tottakai mielellään ylikin, ja että aineettomien lahjojen päälle ymmärretään jos lahjan haluaa hankkia. Kaapeista löysin lisäksi ylimääräisiä saippoita ja shampoita, joiden lisäksi omistan myös palaversiot molemmista, eli hygienian suhteen olen jo kuivilla vesillä. Viimeiseksi vielä kun matkailublogia kirjoitan, niin on pakko hipaista lentomatkusta aiheena. Tämän vuoden elän lentämistä välttelen, mutta ajattelin kuitenkin että jos matka sattuu kohdalle niin kompensoin lentopäästöni maksuilla.

 

1 Kommentti

  • Vastaa jyka helmikuu 7, 2019 at 12:34

    Luulin otsikosta että ilmastoahdistus on sitä että tuolla pihalla on *tusti lunta. 😀

    Jatkan itse tässä jo useaa vuosikymmentä kestänyttä ilmastotekoa ja olen ollut lisääntymättä. Se on toiseksi parasta mitä jokainen voi tehdä maapallon eteen. Parasta olisi itsemurha mutta ihan niin kovasti en ilmastoa rakasta

  • Vastaa